In Amersfoort kennen we negen vleermuis soorten.

Enkele daarvan hebben hun verblijfplaats in de holtes van gebouwen, bijvoorbeeld in de spouw of onder het dak van onze huizen.

We willen er in Nederland allemaal warmpjes bijzitten. Daarom worden steeds meer woningen geïsoleerd. Op die manier worden warmteverlies en hoge stookkosten voorkomen, wat goed is voor milieu en voor de portemonnee. Wanneer bestaande woningen worden geïsoleerd, noemen we dat na-isolatie. Hierbij worden spouwen en daken gevuld met isolatiemateriaal.

Maar hier wonen vleermuizen! Zij raken bij na-isolatie dus meestal hun plekje kwijt.

Om de vleermuis goed te kunnen beschermen moet je dus eigenlijk weten waar ze zich bevinden. In Amersfoort vindt in de zomermaanden een onderzoek plaats naar de (kraam)verblijfplaats van vleermuizen. Een complexe en tijdrovende klus wat wordt gedaan door een grote groep (+/- 25) vleerwilligers!

Hoe gaat dat in zijn werk?

Tegen de schemering worden vleermuizen wakker en gaan ze op jacht naar voedsel. Het uitgelezen moment om vleermuizen te tellen is dan ook laat in de avond, als ze uit hun verblijfplaatsen komen. Maar dan moet je wel weten waar die zich bevind.

Net voor zonsopgang, als ze weer naar hun verblijfplaatsen terugkeren, zwermen vleermuizen voor hun verblijfplaats. (zie video onder)

Vleerwilligers gaan met een batdetector* in de hand de wijken in om de koloniën vleermuizen in kaart te brengen. Zoals gezegd, dit gebeurd dus net voor zonsopgang, dus in de nacht. Ziet u dus in de nacht eens iemand fietsen met een apparaatje in de hand, turend om zich heen, dan kan dat best een vleerwilliger zijn!

* Een vleermuis gebruikt ultrasoon geluid om te navigeren.
Een batdetector is een apparaat dat ultrasoon geluid kan registreren en omzetten in hoorbaar geluid.

Vleerwilliger worden?

Dat kan! En graag zelfs! Daar stellen we dan met plezier het volgende tegenover:

 • U krijgt een batdetector te leen
 • Training. We leggen, in de praktijk, uit wat u kan verwachten en waar u op moet letten.
 • Gratis vleermuiskast: Als blijk van waardering krijgt u van ons een gratis vleermuiskast (vogelhuisje, maar dan voor vleermuizen) om op te hangen aan uw huis.

Meld u zich aan!

  Uw naam (verplicht)

  Uw email (verplicht)

  Uw telefoonnummer (verplicht)

  Onderwerp

  Uw bericht