Amersfoort kennen we negen vleermuis soorten.

Enkele daarvan hebben hun verblijfplaats in de holtes van gebouwen, bijvoorbeeld in de spouw of onder het dak van onze huizen.

We willen er in Nederland allemaal warmpjes bijzitten. Daarom worden steeds meer woningen geïsoleerd. Op die manier worden warmteverlies en hoge stookkosten voorkomen, wat goed is voor milieu en voor de portemonnee. Wanneer bestaande woningen worden geïsoleerd, noemen we dat na-isolatie. Hierbij worden spouwen en daken gevuld met isolatiemateriaal.

Maar hier wonen vleermuizen! Zij raken bij na-isolatie dus meestal hun plekje kwijt.

In Amersfoort vindt in de zomermaanden een onderzoek plaats waarbij met de fiets vleermuizen worden gezocht. Hiermee kunnen we goed monitoren hoe het gaat met de vleermuis in Amersfoort.

Hoe gaat dat in zijn werk?

Om dat te doen worden er in de maanden juli en augustus acht routes van 15 km driemaal gefietst binnen twee weken met een speciale vleermuisdetector. Zie onder. Dit apparaat legt de vleermuisroepjes vast, gekoppeld aan de GPS-positie. Na het afronden van de fietsroutes moeten de geluidsopnames -ruim 700 per gereden route- worden geanalyseerd met speciale software. Voor zowel het fietsen van de routes als het analyseren van de geluidsbestanden is alle hulp welkom. Om te leren hoe de geluiden moeten worden geanalyseerd volg je een training.

Op 8 mei is er een bijeenkomst in het Groene Huis waar we met de vrijwilligers van vorig jaar terugkijken naar 2022 en de plannen voor dit jaar bespreken. Wil je meedoen? Sluit je aan!

Opgeven kan via vleermuizenamersfoort@gmail.com

of het formulier onder.

* Een vleermuis gebruikt ultrasoon geluid om te navigeren.
Een batdetector is een apparaat dat ultrasoon geluid kan registreren en omzetten in hoorbaar geluid. De batlogger zoals rechts kan deze geluiden ook opnemen.

Vleerwilliger worden?

Dat kan! En graag zelfs!

    Uw naam (verplicht)

    Uw email (verplicht)

    Uw telefoonnummer (verplicht)

    Onderwerp

    Uw bericht