Verblijfplaatsen van vleermuizen

In Amersfoort komen negen soorten vleermuizen voor. Enkele vleermuissoorten hebben hun verblijfplaats in de holtes van gebouwen, bijvoorbeeld in de spouwmuur of onder het dak van onze huizen.

We willen er in Nederland allemaal warmpjes bijzitten. Daarom worden steeds meer woningen geïsoleerd. Op die manier worden warmteverlies en hoge stookkosten voorkomen, wat goed is voor het milieu en voor de portemonnee. Als bestaande woningen worden geïsoleerd, noemen we dat na-isolatie. Bij na-isolatie worden spouwen en daken gevuld met isolatiemateriaal. Maar zoals gezegd, daar kunnen vleermuizen wonen! Zij raken bij na-isolatie dus meestal hun plekje kwijt.

Gewone dwergvleermuis © Zomer Bruijn

De gewone dwergvleermuis is de meest voorkomende soort. Ook de gewone dwergvleermuis maakt dankbaar gebruik van de holtes in gebouwen.

Maar wat kan u doen voor de vleermuis?

Wilt u gaan renoveren of isoleren houdt dan ook rekening met de vleermuis! Breng het onder de aandacht bij uw aannemer.

En bedenk hierbij dan dat, naast dat vleermuizen mooi èn nuttig zijn, ze ook nog eens streng beschermd zijn.

U kunt ook meer lezen in deze folder: Vleermuisvriendelijk bouwen

Hieronder ziet u spouwmuur isolatie werkzaamheden. Er worden gaten in de muur geboord en de muur wordt volgespoten met isolatieschuim en lijm (Liendert). Zitten daar een vleermuizen? Dan hebben zij geen schijn van kans. Ook ziet u het herstel van een dak (Soesterkwartier). Zaten daar eerst vleermuizen onder? Dan is nu hun huis verdwenen!